In de gemeente Oudewater hebben in 2023 bij spoedritten van ambulances opvallend veel patiënten moeten wachten. Van alle ambulances die met spoed moesten arriveren, deed één op de twee er langer dan een kwartier over. De gemiddelde wachttijd voor spoedgevallen in Oudewater bedraagt 15 minuten en 15 seconden, wat een zorgwekkende situatie aantoont.
De gemiddelde wachttijd in Oudewater ligt hoger dan in vergelijkbare gemeenten. In postcodegebied 3467 is de gemiddelde aankomsttijd van een ambulance 14 minuten en 41 seconden, terwijl het in postcodegebied 3425 gemiddeld 15 minuten en 48 seconden duurt.
Ondanks de landelijke norm dat 95 procent van de ambulances binnen vijftien minuten aankomt bij spoedmeldingen, voldoet Oudewater niet aan deze eis. Het aantal ambulances dat langer dan een kwartier doet over een spoedrit is aanzienlijk hoger dan in vergelijkbare gemeenten.
Zorgminister Agema erkent de bezorgdheid in regio's waar ambulances regelmatig te laat komen. BBB-Kamerlid Rikkers pleit voor structurele oplossingen, zoals het inzetten van extra ambulanceposten, om deze ongewenste vertragingen aan te pakken.
Naast ambulances ondervindt ook de politie vertragingen in spoedgevallen. Slechts 71 procent van de spoedmeldingen in Oudewater werd binnen het kwartier opgevolgd, terwijl de norm op 90 procent ligt. Een politiewoordvoerder wijst personeelstekort en stijgende spoedmeldingen aan als oorzaken voor deze vertragingen.
De branchevereniging AZN benadrukt dat een snelle aankomst van ambulances niet het enige criterium is voor adequate spoedzorg. Voorzitter Han Noten benadrukt dat in levensbedreigende situaties de zorg ter plaatse cruciaal is, en spoedige opvolging niet altijd doorslaggevend is voor de kwaliteit van de zorgverlening.